VERMOUTH FRA PERUCCHI
  • Vermouth Perucchi Gran Reserva Rojo
  • Vermouth Perucchi Bianco
New York Times skrev, da Perucchi blev introduceret:

'Ligesom andre vermouth fremstilles Perucchi også i to versioner, en temmelig tør hvid udgave og en fyldigere og mere sød rød. 
Den røde har noter af træ, lakrids og tobak - fremragende ved slutningen af middagen.
Den hvide er mere krydret end urtepræget med et touch af ingefær en en honningagtig eftersmag - god til at stramme en Manhattan op.'

Astor Wines er en stor vinhandel i New York, og de skriver i deres smagenoter:

'Yum, yum!
Denne søde vermouth smager af behageligt bagværk, appelsinskal og ingefær småkager. Der er en lille smule bitterhed, som i en baby Amaro. Den kan absolut nydes alene, lettere afkølet, ved afslutningen af et måltid, og den vil pifte dine cocktails op, når de kræver lidt sød vermouth. Du skal bare forstå, at dette ikke er nogen klistret sød vermouth!
Den hvide afslutter med et twist af citrus.'
'Kompleks og krydret.
God balance, den er ikke for sød, men det bitre og det søde er i harmoni. 
Lang og intens afslutning.
Det er en stil, som mange bartendere vil elske at lege med.
Der er mere dybde end i andre vermouth'
90/100

 

sommelier
Andreas Larsson,
blindtasted.com

'Perucchi makes a vermouth that can stand alone.'
'Vermouths with a thick Spanish accent!'
Umami Mart i Calfornien startede som en drink- og mad-blog:

Payman Bahmani:
'Happy Hour - Vermouth Perucchi.
It's not often that I do product reviews here, or dedicate an entire post to one product. But an exception is merited here, first because the product is so good, and second because it's so different from other vermouths.'
Red: 'A new favorite at The Spanish Table, the Perucchi Vermouths are impossible to beat. The red Vermouth has great complexity and just a hint of sweetness.'

White: 'Outstanding with notes of jasmine, honeysuckle, ginger and a touch of sassafras. Notes og spice and citrus peel with just a touch more sweetness than the red vermouth.'
'Perucchi Vermouth Gran Reserva deserves a hand.
It was wonderful to discover the distinctly delicious Perucchi Vermouth Gran Reserva. The Spanish vermouth has a finish that reminds me of Amaro, the bitter (in a good way) Italian post-dinner sipper. But the Perucchi is much lighter.'

Jameson Fink (blog)
Opskrifter
Drinks og cocktails

Rojo Gran Reserva: Negroni (med gin), Americano (med Campari),
Bianco: Manhattan (med whisky).

Find opskrifterne på www.perucchi.es
 
VINHUSET
Perucchi
Vermouth Montana-Perucchi 1876
Badalona, Barcelona
Vermouth får en opsigtsvækkende revival.
Det er ikke bare i Italien og Spanien, men også i London, Berlin, New York og København.

BWI Vin faldt over denne vermouth i Barcelona i foråret 2017, og vi var først lidt skeptiske.
Den var fantastisk god, men kunne vi sælge den her i DK? 
Nu er vi mere end overbeviste.

Navnet er Perucchi - eller helt korrekt Montana-Perucchi 1876 - og det har til huse i Badalona i Barcelonas nordlige udkant.

Vermouth-huset blev grundlagt af Augustus Perucchi i 1876. Han var indvandrer fra Torino i Italien - vermouthens hovedstad. Han havde de gode opskrifter med sig. Hans virksomhed har lavet vermouth lige siden. Faktisk var Augustus Spaniens første kommercielle vermouth-producent.
Han vandt ikke blot priser for sin vermouths smag, men også for dens farmaceutiske egenskaber. Det var almindeligt i 1800-tallet, at vermouth blev solgt og anvendt som helbredende drik.

Nu er Perucchi en del af en trend. I øjeblikket boomer de med stigende eksport til især USA (se fx anmeldelsen fra New York Times her til venstre).
Faktisk er vermouth den vin-/spiritus-kategori, der vokser mest p.t.

Man kan ikke entydigt placere de to vermouther i kategorierne sød eller tør. Så enkelt er det ikke.

En spændende aperitivo.
Drik den med en isterning eller afkølet - med en tynd skive citrus.


VERMOUTH
Vermouth Perucchi Gran Reserva Rojo
1/1 liter flaske med træ- og korkprop. Flot gaveide!

Bitter-sød og krydret. Fadlagret.
Nyd den som apéritif eller som et godt mix til en drink.
Perucchi siger selv: server med en isterning og en skive appelsin.

Rød Perucchi er et blend af lokale, fyldige hvidvine og af ekstrakter fra 40-50 planter, rødder og urter fra især området omkring Middelhavet. En af de vigtige ingredienser er valnødder, der både giver fylde og farve, og så er der nelliker, appelsin og meget mere.
Vermouthen er lagret mindst 4 år på egefade for at udvikle den karakteristiske karakter og fylde. Urterne i den røde vermouth må - i modsætning til den hvide - godt give en masse farve.
Altsammen er naturligt og uden kemi.
At den kan kalde sig 'Gran Reserva' skyldes, at vermouthen er lavet efter solera-systemet, og at flasken altså indeholder et mix af de ældre cru'er, der opbevares i egefade højt oppe under Perucchis loft. Denne proces begyndte for over 100 år siden.

Mange vinanmeldere i flere lande har anmeldt Perucchi, og der er slet ingen grænser for, hvilke spændende smage og aromaer, de har kunnet finde:
appelsinskal - valnødder - cola - egetræ - kirsebær - peber - lakrids - hasselnødder - tobak - ingefærsmåkager - kanel - citron - nelliker - bitterdram - karamel - tørret frugt - krydderurter...
Og denne vermouth er så kompleks, at det meste af det nok skal passe.

Eller, som sommelier Andreas Larsson siger det: 'Der er mere dybde end i andre vermouth.'

'Exceptional, unique and a real pleasure.'

International Wine Challenge 2018: Gold medal.

Guía Penín: 91 points.


Urterne trækker i Macabeo-hvidvin i store kar.
Vermouth Perucchi Bianco
1/1 liter flaske med flot prop (grøn top) af træ og kork fra Empordà. Oplagt gaveide!

Ikke for sød, men heller ikke bitter. Frisk med smag af syltede citroner.
Nyd den som apéritif eller som et godt mix til en drink.
Perucchi anbefaler en servering med isterning, citron og oliven.
Lang og intens eftersmag.

Den er et blend af lokale, neutrale hvidvine (Macabeo-druen) tilsat ekstrakter fra 40-50 planter og urter. Altsammen er naturligt og uden kemi.
Strå-gul, helt lys med limegrønne toner, som skyldes urterne. I modsætning til den røde vermouth er her hele vejen i processen kun anvendt klare urter, der ikke farver vermouthen mørk.

Også ved smagningen af hvid Perucchi har vinanmeldere fået spændende associationer:

citron - kanel - vanilje - hyldeblomst - honning - ingefær - jasmin - citronskal - kløver - sassafras - kaprifolium - cookies - citronbolsjer - orangeblomst...  


Et begreb i Barcelona og Madrid:
L'HORA DEL VERMUT 
VERMOUTH TIMEN
Når eftermiddagen er slut, og aftenen ikke rigtig er begyndt. Det skulle vi måske indføre her...
VIDEO
Andreas Larsson (blindtasted.com) smager Vermouth Perucchi:
https://www.youtube.com/watch?v=Uy4LWdTxndc 
 
VILD MED VERMUT
For nylig var VinAvisen i Barcelona, og her kan man ikke undgå at stifte bekendtskab med Vermouth – eller Vermut, som det staves på spansk. Og det kan være et ualmindelig dejligt bekendtskab.

Denne hedvin drikkes i de talrige barer og i deciderede vermuterias, og selv om vermut i dag er populær over hele Spanien – og der fremstilles glimrende udgaver i fx Sherry-distriktet – så er og bliver det nærmest en nationaldrik for Barcelona og resten af Catalonien.
Det er da også i en lille catalansk by, Reus, at vermutten for første gang gjorde sit indtog i Spanien. Det var i slutningen af 1800-tallet, og det var italienere, der immigrerede til Catalonien, der bragte hedvinen med sig. Den var opfundet i 1786 i Torino af Antonio Benedetto Carpano.

 

50 til 80 ingredienser

Vermut findes både i rød (rojo), hvid (blanco) og rosa (rosado) udgave, men det er så afgjort vermut rojo, der er den mest udbredte i Barcelona. Den serveres typisk on the rocks og med en appelsinskive, og for det meste, er det ikke en drik, der ledsager mad.
Det, der er så dejligt ved et rigtig godt glas vermut roja, er balancen mellem sødme, bitterhed og krydrede noter.
Denne balance opnås via en forening af mellem 50 og 80 forskellige ingredienser. Basis er vin, men derudover tæller ingredienserne også en række krydderier som fx kardemomme, kanel, nelliker, enebær, anis, citronskal osv.


Vermut-timen

I Barcelona har man begrebet ”la hora del vermut” – vermut-timen, en stund, hvor man slapper af med familie eller venner over et godt glas af hedvinen måske med lidt oliven til.
Engang fandt vermut-timen typisk sted omkring kl. 13, et par timer før frokost. Det gør den stadig, men ”la hora del vermut” afholdes i dag også i de sene eftermiddagstimer – eller hvornår man nu har lyst til et glas af vinen…
I Barcelona og Madrid popper der vermouth-barer op (eller 'vermut', som det skrives) -  'del grifo' betyder 'fra hanen'.
bwi.vin@pc.dk - tlf. 57 52 74 14
Lav din egen hjemmeside med mono.net